Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek

 

 

Recensie in Het Parool 29 november 2008 (pagina 18):

 

Sinterklazen, opgelet!

Diana Dubois is niet alleen de auteur van "Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek", maar ook de uitgever van dit en andere bijzondere kookboeken, die ik al eerder besproken heb: een Russisch kookboek ("Prijatnogo Appetita!"), een Erasmiaans kookboek ("Wittebrood in Rode Wijn"), "Wat de Surinaamse Pot Schaft "en dan nu dit boek, ook al met een Surinaamse invalshoek.

Omdat ze in de uitgeverswereld maar klein is, krijgt ze misschien wat weinig aandacht van de boekhandel, maar ze verdient beter.

Vandaar dat ik bij deze een pleidooi wil houden voor in ieder geval dit ontzettend aardige boekje, dat ieder kind met Sinterklaas in zijn schoen zou willen hebben. En dan is het nog niet eens puur Surinaams - de gerechten in het receptendeel (het is een omkeerboek, dus het heeft twee voorkanten) komen overal vandaan:

Nederland, Frankrijk, Argentienië, Kroatië, Litouwen, El Salvador, Zuid-Afrika, je kunt het zo gek niet bedenken.

Een wereldreis van pannenkoeken (want daar hebben ze allemaal mee te maken), maar ook pannenkoekensoepen, pannenkoekenijs en 'fundue'.

Het is door-en-door schitterend geïllustreerd door Diane van Dijk, en Ronald Giphart schreef het voorwoord:

'In ons gezin bakt mijn vrouw de pannenkoeken. Traditioneel, zoals het hoort.'

Ahum! In veel gezinnen is het juist de traditie dat de man voor het bakken van de pannenkoeken opdraait. Of de kinderen!

De receptuur is nog maar de halve pret. Draai het boek om en je hebt een kinder(voor)leesboek waarin Sonnie, die rotipannenkoek, over de wereld zwerft en al die pannenkoeken ontmoet. Aan het einde keert de verloren pannenkoek weerom, zijgt tevreden neer op een bord en dan krijg je het advies om, als je rotipannenkoek uitgeput en droog is, er een extra lepel jus op te schenken.

Gelukkig, je kon eens een afkeer van die hier vermenselijkte pannenkoeken krijgen.

Een erg leuk boek. Je zou er haast kinderen voor willen krijgen.

 

-         Johannes van Dam 

 

Recensie op de website Ministerie van eten en drinken:

 

Ik schreef al eerder dat er een flink aantal nieuwe kookboeken in onze brievenbus belandden. Eén ervan is dit prachtige pannenkoekenboek van Diana Dubois. "Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek"  is een omdraaiboek. In het ene deel kun je lezen over de avonturen van Sonnie, een rotie-pannenkoek. Draai je het boek om dan kom je bij het receptendeel; Sonnie's bakboek.

In het eerste deel gaat Sonnie op reis. Van Suriname reist hij helemaal naar Nederland. In het bijna fabelachtige verhaal ontmoet Sonnie onder andere de beroemde spin Anansi, de kraai Karel, de vos Bart en nog veel meer dieren. Eekhoorn Koos vertelt hem dat er een pannenkoekenwedstrijd wordt gehouden in de grote stad en Sonnie besluit dat hij daar naar toe wil. De pannenkoeken die hij aan het einde van zijn reis ontmoet zijn vanuit de hele wereld samengekomen. Galette, Blin, Crespelle, Baghrir en Okonomiyaki, allemaal zijn ze op weg naar de grote wedstrijd. Een mooi verhaal om voor te lezen of, voor de wat oudere kinderen om zelf te lezen.

Draai je het boek om dan kom je in het receptengedeelte, Sonnie's bakboek voor de hele familie.

 Dit deel opent met een voorwoord van Ronald Giphart. Vervolgens een reisleiding door het receptendeel, tips voor de kleine kok in de keuken en zelfs wat tips voor kleine koks met voedselallergie. Daarna de recepten, allemaal recepten voor pannenkoeken. Ik wist niet dat er zoveel soorten pannenkoeken bestonden! De pannenkoekenrecepten zijn ingedeeld in groepjes. Natuurlijk eerst de roti-pannenkoek en wat recepten met bijgerechten, daarna hoofdstukken met poffers, pannenkoeken, flensjes enzovoorts.

Diana Dubois heeft werkelijk uit heel de wereld pannenkoekenrecepten verzameld. En dat is wat dit boek ook zo bijzonder maakt. We eten allemaal, over heel de wereld pannenkoeken. Maar een kookboek met recepten voor pannenkoeken heb ik nog nooit gezien en al helemaal geen kookboek waar kinderen mee aan de slag kunnen.

Ieder hoofdstuk begint met een stukje geschiedenis een wetenswaardigheden. Zo weet ik nu dat het wereldrecord roti-pannenkoekenbakken op naam staat van de monnik Das uit India. Hij verzorgt samen met de Akshaya Patra Foundation maaltijden voor arme schoolkinderen. Zij bakken elke schooldag in één uur tijd 10.000 roti-pannenkoeken!

Bij elk recept een duidelijk lijstje met wat je klaar moet zetten; een koekenpan, maatbeker, beslagkom enzovoorts. Dan een lijsje met de ingrediënten en dan het recept, mooi en duidelijk omschreven. 

Achter in het boek nog een lijstje met maten en gewichten, temperaturen, een lijst met moeilijke woorden en het receptenregister. Waren alle kookboeken maar zo duidelijk!

Heel mooi zijn ook de tekeningen van Diane van Dijk. Snoezige pannenkoekjes met Chinese hoedjes, op Oostenrijkse skies of met een lasso en cowboyhoed, ze zien er allemaal vertederend uit. Een bewuste keuze van Diana Dubois om het boek te illustreren met tekeningen in plaats van, vaak ontmoedigende glossy foto's van de gerechten. "Mislukt je pannenkoek de eerste keer? Dat is helemaal niet erg. Begin dan gewoon opnieuw. Zo hebben beroemde koks het ook geleerd. Kom mee naar de keuken, bak en proef!"

Ik vind het altijd een beetje vervelend om boeken te verdelen in "kinderboeken" en "boeken voor volwassenen".  Alsof volwassenen geen plezier zouden kunnen beleven aan een kinderboek. Noem je dit een boek voor kinderen, ík heb het in ieder geval met veel plezier gelezen en zal er ook zeker wat recepten uit gaan maken. Kinderen vanaf ongeveer 12 jaar kunnen zelfstandig aan de slag met dit boek. Jongere kinderen kunnen met begeleiding ook al een heleboel van deze gerechten klaarmaken.

Kortom, een prachtig boek voor kinderen én volwassenen. Ik zou zeggen, hollen naar de winkel, die zijn toch weer eens op zondag open, en koop dat boek nog vóór Sinterklaas!

Diana Dubois schreef eerder al Prijatnogo Appetita, Wittebrood in Rode wijn en Wat de Surinaamse pot schaft.

Sonnie de weggelopen roti-pannenkoek geschreven door Diana Dubois met illustraties van Diane van Dijk. Uitgeverij Dubois. ISBN 9789075812039. Te koop voor € 19,90.

 

Uit: http://ministerieetenendrinken.web-log.nl/ministerieetenendrinken/2008/11/sonnie-de-weggelopen roti-pannenkoek.html d.d. 30-11-08

 

© ellen.